Saturday 28 May 2011

MASAK-MASAK

As-Salam...


Hari cuti2 ni, aku masak menu yang ringkas jer.


Permintaan suami ikan cencaru sumbat dan mak mertua nak makan sayur lemak tauhu + taugeh. Resepi adalah memandai sendiri je, asalkan sedap dan cukup rasa...hehehe










ini ikan cencaru yang dah ready nak dimasak.Aku bakar kat kuali, alas dgn daun pisang letak daun kunyit skit utk bau wangi.



aku bakar dalam kuali jer, tutup dengan penutup periuk dan letak lesung hehehhe. Masak dengan api yang sederhana lau api besar takut hangus



ini sayur lemak....aku letak tauhu, taugeh, bunga kobis dan lada besar 
( merah ) sbg perhiasan






Bahan-bahan utk ikan sumbat :-

  • lada kering ( blender )
  • bwg putih
  • bwg merah
  • belacan skit
  • halia
  • kunyit
  • garam
  • gula
  • asam jawa
bahan-bahan diatas dikisar kecuali gula, garam dan asam jawa. Dah blender letak dalam mangkuk + gula + garam + asam jawa...pastu rasa, lau ok sumbatkan bahan-bahan td kat ikan cencaru dan bahan yang lebih letak je atas ikan sebelum dimasak...

lau nak makan, perahkan limau kasturi, pasti sedap...


Sekian, As - Salam

2 comments:

  1. huhui.. sedapnya.. nanti nak masak macm ni jugak lah.. hihihi..

    ReplyDelete
  2. ce cubalah kak...heheheheh ikan caru tu belah belakang, kite sumbatdepan belakang kak

    ReplyDelete