Ok, aritu aku d cerita kisah ABC, minuman kegemaran aku dan kali ni 'dessert' kegemaran aku pulak iaitu BUBUR TEPUNG ehehehhe
Ini cara & bahan2/ resepi dari mak aku
mula-mula kelapa ( 1 biji je ) diparut
dah diparut, kenelah diperah utk dapatkan santan
byknyer? agak2 jer
aku uat kat periuk kecik jer sbb tak ramai yg d kat umah, d 3-4 ketul jer orangyer
tepung gandum yang dah dibancuh / diuli bersama air + garam sikit
jangan terlalu lembik, sedang2 elok jer utk memudahkan semasa menggunting
byknyer?? agak2 lah jugak heheheheh
okay, mula2 didihkan santan dulu
dah panas masukkan daun pandan ( bagi wangi ) dan gunting tepung yang dah diuli tadi terus kedalam periuk ( gunting kecil2 jgn beso2 tak lawa )
sambil tu, kacau2 skit supaya tepung kat dalam periuk tak melekat antara satu sama lain heheheh
dan jangan luper masukkan sikit garam dan gula
aku guna gula putih. d orang guna gula merah / gula melaka, ikut selera masing2 k
tararrrrrrrrrrr.................
inilah hasilnyer
sangat sedappppppppppppppp
Selamat mencuba......
Sekian, As-Salam
No comments:
Post a Comment